Is het Materiaal van jouw Menstruatiecup Veilig?

 Dat de grootte van jouw menstruatiecup belangrijk is, net zoals de hoeveelheid bloed het kan opvangen, dat klinkt logisch, maar denken we voldoende na over het materiaal?

 

Ik wil dat mijn menstruatiecup...

... veilig en comfortabel in gebruik is.... herbruikbaar, flexibel en zacht ... gemakkelijk en grondig te reinigen .... maar ...


Niet alle cups zijn gelijk

Welke materialen worden vaak gebruikt voor menstruatiecups?

De meeste Cups zijn gemaakt van Rubber of Siliconen. 

Welke is het beste? We gingen het voor je na...

 

Wat is Rubber nou?

Rubber is een zacht flexibel materiaal waardoor het voor comfort hoog scoort. Immers scoort het absoluut niet zo hoog als het komt op jouw persoonlijke gezondheid. Wat betekent dat rubber vaak bacteriën gaat absorberen als een spons. Het mag dan misschien niet met het blote oog te zien zijn, maar het zit werkelijk vol van microscopische luchtbelletjes. Daarnaast zitten er ook vaak ftalatenen latex in de rubbers die nog eens schadelijke en chemische stoffen gaan achterlaten.


Opgepast: Rubber is echter een algemene naam en komt vaak onder andere begrippen voor zoals: TPE, TPR, PVC, Jelly, Elastomer, Skin-Safe Rubber

  • Skinsafe rubbers: Dit is huidvriendelijke rubber die vrij is van latex en ftalaten, maar die blijven immers nog steeds poreus en zijn daarvoor niet nadrukkelijk vrij van andere chemische stoffen.

  • TPE zou over het algemeen ook overwogen kunnen worden, omdat het niet poreus kan gemaakt worden. Wat anders niet zo is. Indien dit dan toch nog het geval zou zijn dan zijn we natuurlijk niet zeker of het geen andere toxische middelen bevat en alsook nog inert is. 

 

Conclusie: Hoe zacht en gebruiksvriendelijk de Rubberen Cup er ook mag uitzien, wij raden ze niet aan en kiezen voor siliconen in onze cups...

 

Wat zijn Siliconen?

Silicoon is een materiaal dat zowel zacht als hard kan zijn maar telkens dezelfde voordelen meebrengt:

  • Het is een niet poreus en inert product die langdurig meegaat
  • Het kan gemakkelijk en grondig gereinigd worden en is koude en hittebestendig (waardoor het zowel de diepvries als de microgolf in kan bij wijze van spreken)
  • Het is latexvrij en is resistent tegen de groei van bacteriën en andere schimmels.

 

Fabel of Geen Fabel?

Siliconen mogen geen andere siliconen aanraken...

Fabel. Het idee dat je geen siliconen producten samen mag bewaren gaat al tijden aan de gang. Al even lang als fabrikanten siliconen op hun producten stempelen en het soms maar voor de helft waarheid is. In het kort, producten van 100 % siliconen mogen samen bewaard worden en gaan absoluut niet veranderen van geur of kleur.


Maar….


Als je niet zeker bent of het product gemaakt is van wat het zogezegd zou moeten gemaakt zijn (goedkope producten die nogal vaag waren bij hun beschrijving) dan waag je je kans beter niet. Als je snel gaat googelen naar gesmolten seksspeeltjes ga je al vlug zien wat de gevolgen kunnen zijn van deze mysterieuze speeltjes samen te gaan plaatsen met andere 100% pure silicone producten


Veel van deze producten bestaan uit een grote hoeveelheid van toxische chemicaliën die je niet in je lichaam wenst. In dit geval raden wij het gebruik daar gewoon van af. 


Er wordt ook wel nog eens naar siliconen verwezen met andere termen er achteraan geplakt. Betekent dit dat het niet 100 % silicone is? Het kan, het kan ook van niet. Ga het voor de zekerheid toch even na.

 

Wat zijn de nadelen van siliconen?

In principe bieden 100% siliconen bijna enkel voordelen. Het enige dat je zou kunnen beschouwen als een minpuntje of een negatief punt is dat het niet ecologisch afbreekbaar is.

Dus recycleren is de boodschap het kan echter wel terug gesmolten worden in een andere vorm. Een vrouw heeft slechts 4 menstruatiecups nodig gedurende haar vruchtbare periode. Als je denkt hoeveel tampons je op een jaar gebruikt. Dan merk je al snel dat de afvalberg wel snel minder wordt en daarbovenop spaar je nog heel wat geld uit.

Kortom siliconen hebben mits dat ene minpuntje niets dan voordelen te bieden voor zowel ons lichaam als onze ecologische voetafdruk die we achterlaten voor onze lieftallige planeet.

 

Tekenen dat mijn menstruatiecup mogelijk niet veilig is:

Geurtjes - Wanneer het sterk naar chemicaliën ruikt, te vergelijken met de geur van een nieuwe wagen ruikt. Is het ten zeerste aan te raden om te kijken of het materiaal veilig is, of bij onzekerheid je gewoon te ontdoen van het voorwerp.

Verkleuring - Betekent niet per se dat ze niet schoon is... Alhoewel silicone bacteriën-resistent is kan ook bij 100% medische silicone na verloop van tijd verkleuren. Vind hier meer info over hoe je jouw Cup, terug spik en span krijgt.

 

Medische siliconen ten opzichte van andere siliconen

Wanneer een product meldt dat ze getest zijn voor de voedingssector gaan mensen er vaak van uit dat het dan automatisch medisch ook in orde is. Logischerwijze zijn er heel wat bedrijven die goedkope producten gaan maken met vaak goedkopere en soms zelfs gevaarlijke materialen.

Wanneer we spreken van medische siliconen betekent dit, dat de silicone en alles die er in of langs gaat getest werd en geschikt is voor medisch gebruik. Geen bacteriën en chemische middelen bevat of opneemt en niet reageert op lichamelijk contact. 

 

Glijmiddel bij het gebruik van een menstruatiecup

Glijmiddel gebaseerd op water kun je overal vinden en zijn perfect om samen te gebruiken met de menstruatiecup.


Wens je een natuurlijk glijmiddel?

Dan kan je altijd 100 % natuurlijke aloë vera gaan gebruiken. 

Aloë Vera is verfrissend en zacht voor de huid, maar test het wel even vooraf vooraleer je het als glijmiddel gaat gebruiken. Sommige mensen kunnen immers allergisch reageren op Aloë Vera. Een ander natuurlijk ideetje vind je hier

 

Conclusie

Bij Rosie’s Discoveries willen we onze klanten de beste mogelijke ervaring geven om zowel ecologisch en gezond te leven. Daarom zijn al onze cups van Medische Siliconen gemaakt. 


Dus een MyCup van Rosie’s Discoveries is een Happy Cup 🤗

 

 

 

 

- Alien

Rosie's Discoveries Jobs


Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden