FAQ

 ❤

Nieuw met de Menstruatiecup?

Download hier de MyCup Menstruatiecup Handleiding 

 ❤

  Welke menstruatieproducten zijn er beschikbaar?

Download hier de informatiegids en vergelijk alle opties: de menstruatiecup, tampons, wasbare maandverbanden, wegwerp-maandverbanden

 ❤

 

 

 

 

 

''Is het normaal dat de Menstruatiecup verkleurt + hoe los je het op?''

 

''mijn Menstruatiecup lekt enkel vlak na het opstaan: wat doe ik hieraan?''

 

 

 

 

 

Heb je een vraag?

Hieronder vind je alle vragen die we kregen van klanten, geordend per product.

 Staat je vraag er niet bij? Stuur je vraag dan door via het formulier onderaan de pagina & we helpen je zo snel mogelijk verder!

 

 

Veelgestelde vragen over de MyCup

De menstruatiecup is een gezonder alternatief voor de tampon. Bovendien is ze herbruikbaar en daardoor veel milieuvriendelijker en goedkoper.
Een tampon absorbeert al het vocht in je baarmoederhals: dus het bloed, maar ook de beschermende laag slijmvlies. Je intieme streek droogt daardoor uit en zo krijg je ontstekingen en irritaties. De MyCup is een bekertje dat het vallende bloed opvangt, zonder al het andere vocht te storen. Daardoor veroorzaakt ze geen ontstekingen én mag je ze zo lang laten zitten tot het bekertje vol is - vaak is dat 8 uur of langer. Gezonder en gemakkelijker dus ;-)
Het is inderdaad wat eng in het begin... Dat vond ik ook 😱 Maar het valt goed mee hoor! De eerste keren zijn wat onwennig (net zoals de eerste keer met een tampon) en het kan wat zoeken zijn tot de cup haar ideale plekje vind enzo maar eens dat lukt, is de cup zoooo gemakkelijk en comfy!!
Er is een algemene richtlijn, maar elke vrouw is anders. Na een bevalling wordt de baarmoederhals breder, dus dan is de kans groter dat je een maat Large nodig hebt. Sommige vrouwen zijn echter heel klein en fijn en zijn daarom na een bevalling nog steeds beter af met een maat Small. Ook met de leeftijd zet de baarmoederhals uit. Vandaar dat vanaf de leeftijd van 27-30 maat Large wordt aangeraden. Ook hier hou je best rekening met je eigen ervaring. Ben je niet zeker? Stuur ons een mailtje op info@rosiesdiscoveries.com en we helpen je graag verder!
De MyCup is gemaakt van 100% medische siliconen. Dat is wat ze gebruiken in ziekenhuizen om in je lichaam te stoppen. Dit is het veiligste en gezondst mogelijke materiaal. De roze cup wordt gekleurd met natuurlijk rode biet extract. Hier is niets chemisch (in tegenstelling tot de tampons), maar pas op: je kan aan alles allergisch zijn. Zelfs aan rode biet. Dus test je MyCup voor de eerste keer kort, zodat je kan afwachten of er eventueel allergische reacties ontstaan.
Duw de zijkanten van de cup samen en vouw ze half naar binnen tot je een U vorm krijgt. Zet jezelf in een comfy positie met ontspannen spieren. Schuif je MyCup naar binnen. Het steeltje steekt ongeveer 1 cm diep of minder. Plaats je MyCup niet te hoog: dan krijg je lekken en wordt het moeilijker ze uit te halen. ** Ontspannen = zeer belangrijk: Wanneer je je ongemakkelijk voelt, gaan je spieren samenspannen en kan het inbrengen pijn doen. Dat is de reden waarom het zo moeilijk is voor de meeste vrouwen in het begin. Het duurt even om er te geraken, maar eens je je comfy voelt met je cup, gaat het vanzelf! ** TIP: spoel je MyCup met warm water voor het inbrengen. Dit helpt om je spieren te ontspannen wanneer je ze inbrengt, zo krijg je minder weerstand ;-)
** Was altijd eerst je handen ** Bij het uithalen is het belangrijk dat je eerst het vacuüm doorbreekt, door met je vinger langs de zijkant te duwen. Dan kan je gewoon aan het steeltje trekken en komt je MyCup zonder pijn eruit. Giet ze uit, spoel ze met water en herbegin ;-)
De meeste vrouwen legen hun MyCup ‘s ochtends en ‘s avonds. Sommige vrouwen hebben geluk en moeten dit maar één keer per dag doen, anderen meerdere keren. Het hangt ook af van je bloedverlies per dag. Je zal snel zien hoe vol je cup is wanneer je ze leegt en zo leren wat voor jou de beste tijd is.
Een tampon is heel droog en absorbeert al het vocht zodat je intieme streek uitdroogt: dat kan irriteren en veel pijn doen. De cup doet dat niet: je natuurlijk slijmvlies zal daardoor zorgen voor een gemakkelijk glijden. Als je het toch zachter wil maken, raad ik kokosolie aan. Dat is 100% natuurlijk en gebruikte ik vroeger veel toen ik de cup zelf nog niet kende en irritaties had door tampons... Hielp heel goed! Ik gebruikte bijna een volledige pot per maand :p Met de cup heb ik het niet meer nodig, maar iedereen is anders natuurlijk. Dus kan je zeker proberen. Vaseline zou ik niet doen... Ik vertrouw de ingrediënten niet voor zo'n gevoelige plaats ;-) Het Aller aller belangrijkste is dat je ontspant. De eerste keren dat ik de cup inbracht leek het alsof die veeel te groot was. Ik voelde me wat ongemakkelijk maar besefte niet dat ik gespannen was. Goed om te weten: je bekkenbodemspieren spannen 100 x zo sterk op als de spanning die je voelt. Het verschil tussen een je beetje oncomfortabel voelen of op je gemak, maakt een Wereld van verschil in opening daar beneden. Dus ik raad aan: een warm bad, rustige muziek, een glaasje wijn,... eender wat dat je helemaal comfy doet voelen. En dan komt dat helemaal goed!
De MyCup gaat tien tot twintig jaar mee! Véél natuurlievender dan de ééndagstampon dus ;-)
Veel vrouwen hebben dit probleem in het begin. Dat komt omdat de cup iets helemaal nieuws is voor je lichaam: het duurt eventjes voor ze haar plaatsje vindt. Bovendien zijn we allemaal heel stressy die eerste keren dat de we mycup inbrengen & daardoor gaan onze spieren ze meer naar omhoog trekken en tegentrekken bij het uithalen. Het belangrijkste is dus ontspannen! En blijven in en uithalen, zo gaat ze steeds meer op haar ideale plekje zitten. Belangrijke vraag: lekt je cup wanneer ze zo diep zit? Soms kruipt ze te hoog en dan gaat ze lekken. Maar als ze niet lekt, wil het waarschijnlijk zeggen dat dit de goeie positie is voor jouw MyCup gezien jouw vormen vanbinnen. Dat is bij elke vrouw anders. In dat geval, om ze uit te halen, mag je je bekkenbodemspieren gebruiken. Zo duw je ze wat naar beneden en kan je er gemakkelijker bij. Als dat moeilijk blijft gaan en je wil liever een andere soort cup met een andere vorm proberen, kan ik je gerust wat voorbeeldjes opsturen van andere vormen. We zijn volop bezig aan de ontwikkeling van een tweede soort MyCup en proberen hierbij verschillende vormen. Of als je een ander merk verkiest, ook goed natuurlijk! Dan betaal ik je terug voor je MyCup: daarvoor hebben we de 100% dolblij garantie ;-) Laat maar weten als je hulp nodig hebt: rosie@rosiesdiscoveries.com
Als je cup lekt kan dat zijn omdat ze niet volledig openklapt en dus niet vacuüm gaat zitten... en dat is net de hele werking. Doordat ze vacuüm zit vangt ze al het vangende bloed op en blijft ze mooi op haar plaats zitten
Zo kan je ze doen poppen: (1) Neem je MyCup aan de onderkant (niet het steeltje, maar de onderkant van de cup zelf) vast en draai ze rond, tot ze open popt. Of: (2) duw langs de zijkant onderaan je cup (zoals je zou doen om ze uit te halen) en laat terug los: dan popt ze meestal open. Wat ook helpt: (3) zet één been omhoog tijdens het inbrengen. Kijk ook na of er barstjes of permanente plooien in je MyCup zitten: mogelijk is ze beschadigd door de verzending. Dan sturen we je een nieuw op natuurlijk!

Als ze wel goed vacuüm zit en toch nog lekt kan het zijn dat je toch een grotere maat nodig hebt. Stuur me een mailtje met je lengte en gewicht en hoe de cup voelt wanneer ze inzit: info@rosiesdiscoveries.com
De eerste keren dat je je MyCup gebruikt is het heel normaal dat het inbrengen onwennig is en zelfs pijn doet. Wanneer je cup op haar plaats zit, mag ze echter geen pijn meer veroorzaken. Is dat wel zo, dan heb je waarschijnlijk een kleinere maat nodig. Blijft het pijn doen bij het inbrengen, stuur ons dan een mailtje en vraag advies aan je huisarts of gynaecoloog. Ze zijn vragen over de menstruatiecup intussen gewoon! ;-)
Er zijn vrouwen die seks hebben terwijl ze de menstruatiecup dragen. Toch zou ik het niet aanraden, want tijdens penetratie kan de cup dieper geduwd worden, zodat je er dan niet meer aan kan om ze uit te halen. Misschien dat de vrouwen die het wel kunnen een man hebben die niet al te groot geschapen is? :p I don't know. Ik zou het houden bij seks zonder penetratie. Je leegt je cup wel best op voorhand, want tijdens het orgasme kan er - door de druk - bloed lekken wanneer de cup vol is. En achteraf check je best of ze nog goed zit, want ze kan natuurlijk wat verschuiven. Of je kan de MyCup gewoon even uithalen en een handdoek onder je leggen ;-) Veel plezier! ;-)
De MyCup kan je gemakkelijk steriliseren door ze kort in kokend water te plaatsen. Dat kan op het vuur, in de oven of in de microgolf. Dat mag je doen in een gewone pot, of om helemaal hygiënisch te zijn en je bloed van eten te scheiden, in de siliconen sterilisator. Die mag in de microgolf en oven: snel en simpel! En je kan ze opplooien en overal meenemen ;-)
Zolang je ring in zit, ben je beschermd! Breng eerst je ring in & dan je cup. Als je de ring per ongeluk meetrekt bij het uithalen van je cup, mag je ze gewoon terug inbrengen. Je mag ze tot drie uur uithalen, dus zo eventjes is helemaal oké. Volgens de website van Nuvaring hoeft de ring niet in een specifieke positie te zitten om te werken & is het normaal dat ze ook van positie verandert. Je menstruatiecup zit lager dan de ring, maar dus als die er toch wat tegen zou duwen en die van positie verandert, kan dat geen kwaad. Zolang je de ring de drie weken elke dag draagt en max drie uur uithaalt, blijft ze ring haar werk doen.
De MyCup Small heeft een diameter van 42 mm en een hoogte van 63 mm. De Large heeft een diameter van 45 mm en een hoogte van 67 mm.

 

 

Veelgestelde vragen over de MyPads Wasbare Maandverbanden

De MyPad is een katoenen maandverband dat je gewoon kan wassen en hergebruiken. Het voelt zacht aan, irriteert niet (geen chemische stoffen of droog papiergevoel) en absorbeert meer bloed dan een wegwerp-maandverband.
Er zijn drie soorten MyPads: katoen, bamboe en extra soft. De katoenen zijn 100% bio katoen, zijn de beste optie voor vrouwen met een gevoelige huid en mag je wassen op 60°C. Bamboe is de meest milieuvriendelijke optie en extra soft is zoals de naam zegt extra zacht + absorbeert ook het meeste. Er zijn drie maten in elk pakket: Small, Medium, Large (sinds kort hebben we ook XL, dat is apart te verkrijgen). Small is een inlegkruisje, medium is de normale maat en large is voor nachtgebruik. XL is voor extra zware dagen. Afhankelijk van je bloedverlies vervang je de MyPad meer of minder vaak.
Bij normaal bloedverlies is dit 2-3x per dag. Bij licht bloedverlies kan je een hele dag doen met één pad en bij zwaarder bloedverlies zal je ze vaker moeten vervangen. Meestal zijn 3 pakjes dus voldoende, maar elke vrouw is hier anders in dus dat kan je best zelf testen.
Super simpel! Je mag ze gewoon meewassen met je andere was. De katoenen mogen op 60°C gewassen worden, maar ik was ze allemaal mee met m’n gewone was op 30°C: komt er zacht en proper uit! :-) Als je een tijdje wacht met ze te wassen kan het bloed intrekken en een kleur achterlaten. Hier is het voordeel bij de katoenen pads dat je ze op 60°C mag wassen en zo terug helemaal vlekkeloos worden. **Maar: het kan geen kwaad dat er vlekken verschijnen. Als je ze wast, zijn alle bacteriën dood. Het is puur kleuring, dus het is enkel een esthetische kwestie om ze terug wit (beige) te krijgen ;-)
Klassieke wegwerpmaandverbanden zijn gemaakt van droog papieren materiaal en bevatten chemische stoffen die je intieme streek beschadigen. De MyPads zijn veel gezonder, aangenamer en zachter. Bovendien zijn ze veel beter voor het milieu, omdat je ze niet telkens weggooit op de afvalberg & nieuwe koopt… Dus ook véél goedkoper natuurlijk!
Deze opmerking kreeg ik niet van een klant, maar van een vriend, een man… ja … mannen! (rol met de ogen) Om 100% milieubewust te leven, kan je je pads perfect wassen met een natuurlijk wasproduct. Dat kan je kopen of zelf maken: hier vind je een receptje! ;-)

 

  ➡ Veelgestelde vragen over Wasbaar Incontinentie Materiaal en Waarom het Gezonder is vind je hier

Ondergoed met heel veel dunne absorberende maar ook ademende katoenen laagjes, waardoor er voldoende bloed wordt opgevangen voor licht bloedverlies (dus geen pad of cup meer nodig) OF in combinatie met de MyCup voor zwaar bloedverlies. Super handig en gezond!

 

 

Veelgestelde vragen over onze Klantenservice

Stuur ons een mailtje: we zoeken voor jou de beste oplossing. Op alle producten geldt een niet tevreden geld terug garantie van 14 dagen + eindeloze klantenservice!!
In Nederland gratis verzending! Buitenland afhankelijk van de post ;-) Is ongeveer 5 euro voor Europa, 15 voor buiten Europa
Binnen de 3 werkdagen voor Europa. Buiten Europa afhankelijk van je lokale post ;-)
Stuur ons een mailtje! We staan graag voor je klaar! Ik doe niets liever dan vragen beantwoorden!!
Gezond voor je lichaam en gezond voor de natuur
Op onze facebook pagina, op bol.com en op onze website. https://www.facebook.com/rosiesdiscoveries/
Vertel zoveel mogelijk vrouwen over de menstruatiecup en pads… Er is meer en meer bekendheid rond, maar veel vrouwen hebben er nog steeds niet van gehoord! Mond aan mond reclame is het beste wat je kan doen!! Reviews helpen enorm om andere vrouwen te overtuigen om de MyCup te proberen. Veel vrouwen hebben twijfels in het begin, dus trek ze maar over te streep... Is het hun ding niet? Dan mogen ze de cup gratis retourneren. Dus geen risico ;-) Wil je nog meer helpen? Stuur zeker een mailtje! Samen kunnen we zoveel meer doen!! Kan ik jou helpen met jouw project? Stuur me ook een mailtje!! Ik help je graag!! Alles voor de natuur 

 

 

 Staat je vraag nog niet in de lijst?

Stuur ze maar door!

We sturen je een mailtje (check je spam folder als je niets ontvangt na 3 dagen) én je helpt andere vrouwen want we plaatsen je vraag in onze FAQ lijst (anoniem)