Kan de Menstruatiecup een Vaginale Verzakking Veroorzaken?

Geruchten gaan de ronde dat menstruatiecups vaginale verzakking kunnen veroorzaken.

Een vaginale verzakking is de toestand waarin de bekkenbodemspieren verzwakken en inwendige organen naar beneden schuiven in de vaginale ruimte. 

Gelukkig toont wetenschappelijk onderzoek aan dat de menstruatiecup veilig is en helemaal niet kan leiden tot vaginale verzakkingen. 

De menstruatiecup is iets nieuws en mensen zijn bang van wat nieuw is. De eerste vraag die de meeste mensen zich stellen in een nieuwe situatie is: "wat kan er mislopen?"

Dat zit nu eenmaal in onze genen!

Vandaar dat sommige vrouwen bang zijn dat de cup gaat rondwandelen doorheen je lichaam en nooit meer terug naar buiten komt.

Dat is wat onze bange stemmetjes ons zeggen: de cup zit vast, zal een ziekte veroorzaken, zal lekken in het zwembad, ...

In realiteit:

De cup krijg je er altijd uit, ze lekt niet... en je baarmoeder komt er niet zomaar uit!


Vaginale verzakkingen komen vrij vaak voor. Los daarvan neemt het gebruik van menstruatiecups toe. Vandaar dat steeds meer patiënten ook cup-gebruikers zullen zijn.

Dit is niet hetzelfde als een correlatie ... Het aantal mensen zonder vaginale verzakking die een cup gebruiken neemt namelijk ook toe!

 

Wat veroorzaakt dan wel die vaginale verzakking?

1 op de 5 vrouwen heeft een bekkenbodemaandoening.15% daarvan zijn vaginale verzakkingen.  

De symptomen kunnen sterk variëren, maar de meest voorkomende zijn:

 • Een gevoel van druk of ongemak op het bekken
 • Urinelekkage of chronisch plassen
 • Lagere rugpijn
 • Pijnlijke geslachtsgemeenschap
 • Lichte of zware vaginale bloeding buiten je menstruatie

Een bekkenbodemverzakking kan door verschillende dingen worden veroorzaakt:

 1. Zwangerschap en vaginale bevalling
 2. Constipatie
 3. Hysterectomie
 4. Obesitas
 5. Roken
 6. Menopauze en veroudering
Gynaecoloog Alyssa Dweck zegt:

"Spierzwakte in de bekkenbodem komt vrij vaak voor en is meestal te wijten aan genetische factoren, zwangerschap en zwaarlijvigheid. Het gebruik van de menstruatiecup heeft geen invloed."


Hoe genees je een vaginale verzakking?

Omdat de meest voorkomende vorm van verzakking meestal wordt veroorzaakt door de bevalling, is de beste behandeling het leren van kegel-oefeningen.

Deze oefeningen zijn bedoeld om de bekkenbodemspieren te versterken.

Bekijk deze video waarin Rosie gemakkelijke kegeloefeningen voortoont

Een pessarium is een medisch hulpmiddel dat intern wordt gedragen om de organen op hun plaats te houden. Dit is de tweede meest voorkomende behandeling tegen vaginale verzakkingen. De meest extreme gevallen vereisen een hysterectomie of chirurgische verwijdering van het aangetaste orgaan.


Beter voorkomen dan genezen!

Hoe voorkom je zo'n vaginale verzakkingen?

Nogmaals, kegel-oefeningen zijn de beste manier om elke vorm van verzakking van het bekkenorgaan te voorkomen, maar het is belangrijk op te merken dat ze kunnen worden veroorzaakt door factoren waarover u geen controle hebt, zoals veroudering of je genen.

Dingen die je wel kan controleren, zijn het handhaven van gezonde eetgewoonten en het stoppen met roken, omdat beide dingen druk kunnen uitoefenen op de bekkenorganen.

Als je een verzakking hebt en een menstruatiecup gebruikt, raden we je aan om met je dokter te praten over wat de beste opties voor u zijn. 


We zijn dolblij om te leven in een tijd met zoveel gezonde opties en nog dolblijer om te horen dat menstruatiecups zoveel vrouwen gelukkige en gezonde menstruaties bezorgen! 


Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden