Wat is beter: Cup, tampon, of ander?

Je hebt zin in iets anders en overweegt om bijvoorbeeld eens een menstruatiecup te testen? Wat zijn nu de voor- en nadelen ten opzichte van tampons of een maandverband?

Kostprijs

Vooraleer we naar eventuele nadelen van menstruatiecups kijken, één van de grote voordelen is de prijs. Je gaat honderden euro’s minder betalen in je hele vruchtbare leven wanneer je voor een herbruikbare menstruatiecup kiest en niet voor wegwerp tampons of maandverbanden. Het gevolg? Meer geld over voor die nieuwe schoenen, handtas of telefoon!

Onze winnaar hier? De menstruatiecup!

Gevoel

Hier heeft de menstruatiecup enkele voor- en nadelen. Het nadeel? Hem inbrengen voelt de eerste keren wat raar aan. Hem verwijderen ook. Je hebt dan bijvoorbeeld je bekkenbodemspieren nodig en zal dit wat moeten oefenen en gewoon worden de eerste dagen. Maar hey, dat je iets moet gewoon worden is bij een nieuwe tandenborstel ook zo natuurlijk en voor je het weet is het een fluitje van een cent.

Het voordeel? Eens je menstruatiecup ingebracht is, voel je hem niet. Helemaal niet. Er zitten geen gevoelszenuwen op die plaats. Lekker handig. Een maandverband kan bijvoorbeeld wel wat raar aanvoelen, wat schuurplekjes geven (vooral wanneer je er mee zou paardrijden of sporten) en eventueel wat contacteczeem veroorzaken. Een tampon ga je, wanneer je de juiste soort kiest en hem diep genoeg inbrengt, ook niet voelen, maar vele vrouwen voelen zich wat “vies” door een tampon.

Onze winnaar hier? De menstruatiecup!

Leven en Sporten?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je leven in de kast steekt gedurende een volle week per maand. Ha neen! Je wil zoals elke vrouw je leven er niet door op pauze zetten.

Hoe zit het dan met een maandverband bijvoorbeeld? Wel zwemmen kan je vergeten. Daar houdt een maandverband het even lang vol als een bolletje ijs in de woestijn. Maar ook andere sporten die beweging vergen, zoals paardrijden, tennissen, turnen, dansen, en voor sommige vrouwen zelfs zaken als joggen brengen je in de “oeps” gevarenzone. Dat wil je natuurlijk niet. Stel je voor!

De tampon? Ja echt handig is het niet. Hoe leuk is het om een dagje naar zee te gaan of een avondje uit te gaan wanneer je elke paar uur je tampon moet vervangen? Je kan er wel mee zwemmen, dat wel. Maar de droogheid en irritatie die je door een tampon voelt moet je er dan bijnemen.

De menstruatiecup heeft deze nadelen niet. Je kan er mee zwemmen, dansen, paardrijden, bungeejumpen, koorddansen… wat je maar wil. Ook dat dagje aan de zee zal geen probleem zijn. Je bent tot 12 uur aan één stuk gerust. Dankzij een menstruatiecup hebben je maandstonden veel minder invloed op de kwaliteit van je leven. Dat heb je de eerste dagen nadat je het begint te dragen al meteen door. Het enige nadeel is dat je je gaat afvragen waarom je niet véél eerder overgeschakeld was naar menstruatiecups! Maar dat nemen we er graag bij.

Onze overduidelijke winnaar hier? De menstruatiecup!

Vertrouwen?

Het spreekt voor zich dat je graag gerust je dag door wil gaan, zonder bang te moeten zijn voor een lekje of een ongelukje. Wel, eerst het minder goede nieuws, er is geen 100% zekerheid. Niet bij de tampon, niet bij het maandverband, niet bij de menstruatiecup. Maar door de werking van de menstruatiecup (die een bijna onbeperkte hoeveelheid bloed kan tegenhouden), ben je daar wel het veiligste.

Eén van de grote nadelen van een gewoon maandverband is dat het een geurtje kan afgeven. Ja, jak, vind ik ook. Dat heb je al niet met een tampon of menstruatiecup. Tampons gaan bij zwaar bloedverlies dan weer lekken. Dat is logisch, het is een sponsje en eens het sponsje vol zit kan het geen extra bloed tegenhouden. Al de rest loopt dan gewoon door. De menstruatiecup heeft hier natuurlijk geen last van. Het enige nadeel van een menstratiecup op het vlak van “vertrouwen” is dat je wanneer je hem ledigt en reinigt water in de buurt moet hebben om hem af te spoelen en je handen te wassen. Pech dus voor die lange vakanties in het midden van de woestijn, maar geen probleem voor alle andere momenten lijkt ons ;-)

Onze winnaar hier? Je raadt het natuurlijk al: de menstruatiecup!

 

We hopen dat we het je wat makkelijker maakten om je keuze te maken. En als je nog vragen hebt, stuur dan maar een mailtje! We helpen graag! ❤


Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden