Je allereerste maandstonden

 

Maandstonden, menstruatie, ongesteldheid, periode, regels. Allemaal hetzelfde!

 

Wees niet verlegen om erover te praten: ervaringen delen is de beste manier om je eigen biologisch ritme te begrijpen & elke maand gelukkig door te komen!

 

Zoveel meisjes zijn bang om te zeggen: ik voel me niet goed door mijn MAANSTONDEN. Oh neen! Zeker aan een man… Hoe schaamtevol…

 

Na-ah! Net zoals eten, slapen, pipi en kaka doen, zweten, nood hebben aan een babbeltje, een knuffeltje, verliefd worden, kindjes maken, emoties voelen… is maandelijks bloedverlies is heel menselijk, iets heel gewoon. Daar een taboe rond maken is even conservatief als die onnozelaars die homohuwelijk met bestialiteit vergelijken. (bestialiteit is seks met dieren) Om maar te zeggen hoe belachelijk het is om maandstonden raar te vinden!

 

“Ja we bloeden, deal with it”

 


 

Meisje met Maandstonden: wat je moet weten...

Voelt heel eng, die eerste keer ongesteld zijn, maar het is een natuurlijk proces die hoort bij de gezonde ontwikkeling van je lichaam.

 

Wat zijn maandstonden?

Elke maand bereidt je lichaam zich voor op zwangerschap. Een nestje van bloed wordt geknutseld in je baarmoeder. Zo, als een eicel bevrucht wordt, kan die daar veilig gaan in zitten en groeien. Wanneer die bevruchting niet plaatsvindt, wordt dit nestje terug losgelaten. Zo kan er terug een “vers” gemaakt worden. Maken, afbreken, maken afbreken, wat een werk hey! Vrouwen moeten nogal energie steken in het vruchtbaar zijn om ooit eens een kindjes of twee te kunnen maken…

 

Anyway! Dat nestje is dus gemaakt uit bloed en slijmvlies. Vandaar dat je bloedverlies bij je maandstonden nooit is als een kraan waaruit bloed vloeit: het slijmvlies zorgt ervoor dat het bloed wat blijft kleven en trager naar beneden beweegt. Bij de meeste vrouwen duurt dit 2 tot 7 dagen, tegen alles beneden is!

 

Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Wat wil dat zeggen? Heel dit gedoe: eicelletje maken, loslaten, nestje maken en dan nestje terug wegdoen… Dat duurt 28 dagen. Niet exact, maar dat is het gemiddelde. Bij sommige vrouwen is dit veel minder, bij sommige veel veel meer. En zeker de eerste maanden/jaren is dit proces nog aan het opstarten en niet al te regelmatig.

 

Een uitstekende app die ik gebruik om mijn periodes bij te houden is “Flo”. Zo kan je zien wanneer je volgende periode er waarschijnlijk aankomt en je eisprong en vruchtbaarheid worden geschat, op basis van alle gegevens die je ingeeft (welke dagen je bloedverlies hebt, hoeveel, of je pijn hebt etc.)

 

Signalen dat je eerste maandstonden eraan komen

Chance dat de extreme anorexia modellenfase wat aan het uitdoven is. Meer en meer vrouwen met een mooie gezonde vorm acteren in onze favoriete films. Ze zijn niet meer allemaal zoals Kyra Knightly. Want euh… vroeger vonden meisjes het verschrikkelijk om wat vorm te krijgen. Terwijl er niets mooier is…

 

Vlak voor je eerste menstruatie begint dat: bredere heupen, grotere borsten en ja… ook wat meer haar in je intieme streek en oksels. Hoort er allemaal bij!

Helup! Eerste maandstonden FAQ

Wat meisjes in jouw geval het meeste vragen:

  • Wanneer zal ik m’n eerste maandstonden hebben?
    De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun 12 en 14. Maar ook hier zijn veel uitzonderingen op.

  • Oké, ik heb bloed in mijn onderbroek… WAT DOE IK NU??
    Je vooral geen zorgen maken! Vertel het aan je ouders, een vriendin, een leerkracht. Eender welke vrouw kan je advies geven! En eender welke man die ooit een vrouw ontmoet heeft ook ;-)

  • Hoe lang gaat dit duren?
    De meeste meisjes hebben een vijftal dagen bloedverlies. Sommige hebben chance en zijn er na twee dagen al vanaf! Bij anderen duurt het langer. Als je maandstonden vaak langer dan 7 dagen duren ga je best even met een ouder of een dokter praten.

  • Hoeveel bloed zal ik verliezen ?
    Het lijkt op een hele troep bloed, maar ‘t is eigenlijk maar een paar lepeltjes vol. Slijmvlies en bloedklontertjes komen ook vaak mee, dus als je dat ziet: gene paniek ;-)

  • Zal iemand het merken?
    Alleen als jij het wil vertellen! Die hormonen die we allemaal zo tof vinden geven ons wat puistjes rond de menstruatie, maar niemand zal ze gaan tellen behalve jijzelf ;-)
    Draag een veilig menstruatie-product, zoals de menstruatiecup, en niemand zal iets merken!

  • Doet het pijn?
    Bij de ene al wat meer dan de andere. Hoeveel pijn je maandstonden doen gaan meestal gepaard met je algemene gezondheid. Meisjes met een gezonde levensstijl, die veel sporten, gezond eten, de bos- en zeelucht opzoeken & mindful genieten van het leven, komen hun maandstonden veel gemakkelijker door!

  • Is het normaal dat ik me KUT voel?
    Hormonen kunnen ons helemaal overhoop halen. Dus ja, maandstonden kunnen je mentaal heel heel slecht, geïrriteerd, boos en geen weet met jezelf doen voelen… Een gouden tip is rond je maandstonden zo weinig mogelijk suiker eten of drinken (dus ook fruit, frisdrank, fruitsap)

  • Kan ik gaan zwemmen zo?
    Absoluut! Met de menstruatiecup ben je helemaal veilig en sporten tijdens je maandstonden is super duper aangeraden want de endorfines die vrijkomen na het sporten verzachten de pijn.

  • Welk product gebruik ik het beste?
    Er zijn zoveel opties! Je hebt tijd genoeg om ze allemaal te proberen en uit te zoeken de welke best werken voor jou. Ik overloop ze even…

    Bij elk product: spoel je handen voor en na elke wissel!

      • Wegwerpmaandverbanden
        • Vangt vallend bloed op
        • Droog materiaal, droogt je vagina uit
        • Bevat vaak chemische geurtjes
        • Slecht voor het milieu want je gooit ze telkens weg
        • Ik vind geen enkel voordeel sorry...

      • Wegwerptampons
        • Absorbeert al het vocht in je vagina
        • Zorgt voor ontstekingen en jeuk
        • Slecht voor het milieu
        • Hier nog minder voordelen...

      • Menstruatiecup
        • Vangt vallend bloed op
        • Gemaakt van materiaal dat niet absorbeert: droogt je vagina dus niet uit
        • Kan je gewoon spoelen en hergebruiken
          Dus veel beter voor het milieu & veel goedkoper!

      • Wasbaar maandverband
        • Vangt vallend bloed op
        • Gemaakt van milieuvriendelijk en zacht materiaal dat niet uitdroogt
        • Kan je wassen en hergebruiken
          Dus veel beter voor het milieu & veel goedkoper!

Tips voor ouders

To do:

  1. De eerste maandstonden zijn een mijlpaal in het leven van een vrouw! Vier het samen en stel je dochter gerust dat de menstruatie iets gezond is, maar ook dat dit niet betekent dat ze nu plots 100% volwassen moet zijn: ze mag nog steeds van haar kindertijd genieten! Dit is slechts één stap in het lange proces van ouder worden. Dus ook jij moet niet bang zijn om je kleine meid nu kwijt te zijn  ;-)

  2. Licht je dochter op voorhand in, door te praten of een boek voor tieners te geven

  3. Deel als mama je eigen ervaring: hoe was het voor jou als tiener? Stel de opties voor: menstruatiecup, wasbaar maandverband, …
  4. Vergeef haar eventueel moeilijk gedrag ;-) Die hormonen maken ons soms zot hey!

  5. Licht jezelf in: of je nu zelf maandstonden hebt of niet, er zijn elke dag nieuwe ontdekkingen, dus lees gerust wat verder over hormonen, menstruatieproducten, enz.


Wil je starten met de menstruatiecup?

Download hier de startersgids:  https://rosiesdiscoveries.com/faq

Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden