IUD spiraaltje, Nuvaring en de Menstruatiecup

Kan ik mijn MyCup gebruiken samen met mijn IUD spiraaltje?


Elke vrouw is anders, dus net zoals voor het gebruik van de menstruatiecup en de IUD apart, geldt hetzelfde wanneer je ze samen wil gebruiken: testen en zoeken hoe het voor jou het beste werkt.


Zo kan het zijn dat de menstruatiecup samen met het spiraaltje voor je vriendin absoluut niet samen gaan en voor jou wel. Als je het probeert en het lukt niet, krijg je een volledige terugbetaling voor je MyCup.


De grootste reden om bezorgdheid bij vrouwen die een IUD spiraaltje gebruiken: kan een menstruatiecup ze lostrekken?


Dat kan wanneer je je menstruatiecup uittrekt zonder eerst het vacuüm te verwijderen. Vrouwen die beide succesvol samen gebruiken zeggen dat ze steeds het vacuüm doorbreken voor ze hun MyCup verwijderen & zo hun spiraaltje nooit meetrekken.


Als beide goed zitten, raken de MyCup en het spiraaltje elkaar niet aan. Het spiraaltje zit veel hoger:

 


Wat je kan doen om zeker te zijn is elke maand je IUD-draadjes te voelen om na te gaan of ze niet veranderd zijn in lengte.


Ook belangrijk is dat de draadjes niet buiten de MyCup zitten: anders kan je toch kleine bloedlekken krijgen, omdat er geen volledig vacuüm is. Voel dus steeds of de draadjes in je menstruatiecup zitten, niet ernaast.


Zoals je ziet: het is een hele karwei, dus als je nieuw bent met de menstruatiecup en/of met het spiraaltje… Leer ze eerst apart kennen, voeg ze dan tezamen ;-)


Vraag steeds advies aan je gynaecoloog en vraag eventueel om de draadjes korter te knippen, zodat ze niet in de weg zitten voor je menstruatiecup.


Voor vrouwen die een uitzonderlijk lage baarmoederhals hebben, kan de combinatie menstruatiecup en spiraal extra moeilijk zijn, omdat ze dan wel tegen elkaar botsen. Vraag steeds het advies van jouw gynaecoloog: hij of zij kan je meer zeggen over jouw vormen.


Samengevat: de MyCup en IUD-spiraaltje werken goed samen, maar er zijn obstakels. Het voornaamste is dat je je hiervan bewust bent en dat je voorzichtig zoekt en probeert.
 Kan ik mijn Nuvaring en MyCup tegelijk gebruiken?

Zal dat een invloed hebben op de betrouwbaarheid van de ring?


Zolang je ring in zit, ben je beschermd! Breng eerst je ring in & dan je cup. Als je de ring per ongeluk meetrekt bij het uithalen van je cup, mag je ze gewoon terug inbrengen. Je mag ze tot drie uur uithalen, dus zo eventjes is helemaal oké

Volgens de website van Nuvaring hoeft de ring niet in een specifieke positie te zitten om te werken & is het normaal dat ze ook van positie verandert.


Je menstruatiecup zit lager dan de ring, maar dus als die er toch wat tegen zou duwen en die van positie verandert, kan dat geen kwaad.


Zolang je de ring de drie weken elke dag draagt en max. drie uur uithaalt, blijft ze ring haar werk doen.

 

Op deze afbeelding zie je mooi wat waar zit! De Nuvaring, het spiraaltje en de MyCup hebben elk hun eigen plekje:

spiraaltje nuvaring met menstruatiecup

 

 
Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden