Hoe diep moet de Menstruatiecup zitten?

Hoe hoog breng je je MyCup best in?

De algemene regel is:

Je weet wanneer je menstruatiecup -1- de juiste maat is en -2- goed ingebracht is op de juiste hoogte en in de juiste positie, als het steeltje net niet uitsteekt, maar wel tot onderaan je vagina komt, waardoor je er gemakkelijk aankan: dan weet je dat je menstruatiecup goed zit.

In vergelijking met de tampon, zit de MyCup dus lager (vandaar het langer draadje aan tampons).

Op deze afbeelding zie je het verschil goed. Het onderste lijntje toont de onderkant van de menstruatiecup, het bovenste lijntje toont tot waar de tampon komt.

hoe diep menstruatiecup versus tampon

Opgelet: elke vrouw heeft andere vormen.

Het kan zijn dat jij hierin een uitzondering bent. Mail daarom altijd met al je vragen en twijfels, praat erover met vriendinnen en je dokter.

Hoe meer we erover babbelen, hoe duidelijker en gemakkelijker het voor iedereen wordt ;-)

xoxo

Roro


8 comments

 • Hey Selina,

  in het begin kan het inbrengen en uithalen pijn doen, en wanneer de cup in zit, maar niet goed zit, kan ze ook druk geven. Dit gebeurt omdat je spieren automatisch opspannen wanneer er zoiets nieuws in gaat zitten. Dan kan de cup te hoog, te laag gaan zitten, onvoldoende plaats hebben.

  Gelukkig is dat inderdaad iets wat helemaal vanzelf betert!

  Stuur ons voor alle zekerheid een mailtje, dan helpen we je graag verder:
  info@rosiesdiscoveries.com

  Veel liefs,
  Rosie

  Rosie
 • Hejhej ik heb een vraagje! Ik gebruik nu voor de 2de dag de mycup maar als ik deze inbreng doet het pijn… Maar ook als ik deze eruit haal ik doe wel zoals erop staat zo vanonder erop drukken maar toch is het nog lastig en pijnlijk, wat kan ik hier het beste aan doen? Gaat dit na een langer gebruik weg?

  Selina
 • Hi T,

  Zo kan je ze doen poppen:

  (1) Neem je MyCup aan de onderkant (niet het steeltje, maar de onderkant van de cup zelf) vast en draai ze rond, tot ze open popt.

  Of: (2) duw langs de zijkant onderaan je cup (zoals je zou doen om ze uit te halen) en laat terug los: dan popt ze meestal open.

  Wat ook helpt: (3) zet één been omhoog tijdens het inbrengen.

  Kijk ook na of er barstjes of permanente plooien in je MyCup zitten: mogelijk is ze beschadigd door de verzending. Dan sturen we je een nieuw op natuurlijk!

  Eens je de cup comfortabel kan gebruiken, mag je het steeltje afknippen (+ afvijlen zodat je geen scherpe kantjes hebt + steriliseren) maar wacht hiermee tot je een aantal maanden de cup goed kon gebruiken en voelt dat ze helemaal goed zit, aangezien de cup nog hoger of lager kan gaan zitten en we het steeltje er niet meer terug aan kunnen doen ;-)

  Laat maar weten hoe het gaat!

  xoxo

  Rosie

  Rosie
 • Net geprobeerd maar hij ‘plopt’ precies niet open? Geen idee wat ik fout doe? En ook hangt er nog wat van het steeltje uit, kan je me aub wat raad geven?

  Bedankt alvast!

  T
 • Hi T, dankje voor je berichtje!

  In het begin is het heel normaal dat je menstruatiecup hoger kruipt. Ze moet nog haar ideale plekje vinden en onze spieren spannen op doordat daar iets nieuws zit te duwen: hierdoor wordt de menstruatiecup naar boven getrokken.

  Je mag ze inderdaad uithalen en terug lager inbrengen wanneer dat gebeurt.

  Het steeltje zou ik nog niet afknippen tot dat de cup lager gaat en blijft zitten.

  Dat gevoel van het steeltje wordt je ook gewoon.

  Als je MyCup elke keer op haar goede plek zit en het piept eruit, dan mag je het afknippen ;-)

  Laat maar weten hoe het gaat en mail ons gerust op info@rosiesdiscoveries.com

  Veel liefs,

  Rosie

  Rosie

Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden