Veel Gemaakte Fouten met de Menstruatiecup

 

 1. Te snel opgeven

Het is héél normaal dat het de eerste keren niet helemaal van een leien dakje verloopt. Je lichaam moet nog wennen aan die menstruatiecup en jij moet nog wennen aan het idee. 

Weet je nog, de eerste keer de tampon? Dat was ook niet aangenaam hey? Maar nu gaat het in en uit alsof het niets is. Net zoals leren rijden en leren eender wat doen. Neem je tijd, heb vertrouwen en doe het rustig aan. 

Geloof ons: de menstruatiecup is je geduld en vele proberen waard!

Eens je het te pakken hebt, wordt je menstruatie een compleet andere ervaring. Gemakkelijk, zorgeloos, irritatieloos. Ik kon niet geloven dat ze in België nog niet bestond toen ik ze ontdekte. De menstruatiecup is zóveel gemakkelijker, gezonder en veel beter voor de natuur. En nog eens goedkoper ook...

Vandaar dat we er na al die jaren nog steeds met volle kracht, hoop en liefde achter staan. 

Dus ik hoop dat je ook aan onze kant komt staan ;-)

 

 1. De verkeerde maat gebruiken

Natuurlijk is het uiterst essentieel om de juiste maat te gebruiken. Te groot kan heel ongemakkelijk voelen en pijn doen. Te klein kan sneller naar omhoog kruipen en lekken. 

Welke maat je nodig hebt hangt af van jouw unieke vormen. Over het algemeen hebben jongere meisjes, kleinere vrouwen, vrouwen die reeds bevallen geweest zijn een kleinere nodig. Maar elke vrouw is anders. 

Hier kan je bepalen welke maat het beste is voor jou

Als je twijfelt, stuur ons een mailtje zodat we je het beste kunnen helpen op basis van al jouw details ;-)

Je mag ook gerust hieronder een vraag achter laten of in onze facebook groep.

Zo kunnen wij, maar ook alle andere vrouwen die de MyCup gebruiken je helpen.

 

 

 1. De verkeerde vouw gebruiken

De vouw is niet enkel belangrijk om je menstruatiecup in te brengen, maar evenzeer om ze helemaal te doen open poppen eens ze binnen zit. 

Opnieuw - zoals bij de meeste dingen in het leven: de beste vouw hangt af van jou. Probeer ze en je zal voelen wat voor jou het beste werkt. 

menstruatiecup vouwen

 

 1. Te diep inbrengen

Onze vaginahals wordt breder bovenaan dus wanneer de menstruatiecup te diep zit kan het zijn dat het bloed ernaast kan lopen en je lekken krijgen.

Als je lekken hebt: controleer eerste of je menstruatiecup goed is opengepopt & als dit het geval is, haal ze uit en breng ze opnieuw in maar dan wat lager. 

 

 1. Het steeltje in de weg laten zitten

Eens je menstruatiecup goed zit, kan het zeker zijn dat het steeltje uitsteekt. 

Dat komt omdat elke vrouw andere vormen heeft en we het steeltje zodanig maken dat het lang genoeg is voor iedereen.

Dat wil zeggen dat het voor heel veel vrouwen te lang is. 

Wat je dan mag doen is het afknippen en afvijlen (zodat je geen scherpe puntjes hebt).

Probeer dit stuk per stuk, met andere woorden knip niet het hele steeltje direct af. Want het er terug aanlijmen kunnen we niet... Probeer eerst de helft af te knippen en voel dan of het nog in de weg zit en of je het nodig hebt om de cup uit te halen.

OPGEPAST: om hygiëne redenen, steriliseer je cup nadat je het steeltje afknipte en afvijlde. Spoel ze daarna nog eens goed af met koud water.

 

 

 1. Niet voldoende legen

 Ik heb geluk: ik leeg mijn MyCup 's ochtends in de douche en dan pas terug de volgende ochtend... Zo simpel.

De meeste vrouwen geven aan het 's ochtends en 's avonds te doen en sommige vrouwen moeten ze ook tijdens de dag legen.

Dat hangt uiteraard heel sterk af van je bloedverlies. 

De eerste dagen raden we altijd aan om een (wasbaar) inlegkruisje te gebruiken (wasbaar omdat deze ook veel gezonder zijn dan de chemische papieren droge inlegkruisjes + uiteraard ecologischer) zodat dat eventuele lekjes kan opvangen.

Zeker omdat je menstruatiecup mogelijk nog niet helemaal goed zit, zoals we hierboven aangaven: ze kan te hoog zitten, niet goed open vouwen of sneller vol zijn dan verwacht.

 

 1. Onvoldoende schoonmaken

 Het spreekt voor zich dat het schoonmaken van je menstruatiecup de nummer één prioritet is. 

 • Steriliseer ze na elke menstruatie-periode in kokend water
  & Hou ze daarna bij in haar katoenen zakje
 • Spoel ze elke keer af nadat je ze leegt en voor je ze terug inbrengt
 • Was steeds je handen voor je de menstruatiecup gebruikt
 • Als ze een kleurtje krijgt: dat is normaal! Dat wil niet zeggen dat ze niet helemaal schoongemaakt is. Er zijn gelukkig wel middeltjes om de rood-bruine verkleuring van je menstruatiecup ook schoon te maken. 

  LINK

 

 

 1. Bang zijn 🙆‍♀️

De laatste is de belangrijkste. Het is super dat je je probeert voor te bereiden en alles hier leest en bekijkt... Echter: het beste is het gewoon doen. Vertrouwen hebben. Zodat je spieren mooi ontspannen blijven en de cup vanzelf op de juiste plek kan gaan zitten.Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden