Dood door PMS (en hoe overleven)

Dood Door PMS

 

De dag voor mijn maandstonden wil ik zelfmoord plegen.

 

Altijd.

 

En de dag erna zie ik het bloed en denk ik “aaaahhhh daarom voelde ik mij zó slecht zonder reden”

 

Toch duurde het jaaaaren vooraleer ik de link kon leggen op het moment zelf: ok ik wil dood, ik zal morgen mijn maandstonden krijgen. ‘t Is tenslotte alweer een tijdje geleden

 

Dat stelde me gerust.

 

Dan kon ik mezelf zeggen: shhhh het gaat beteren, ‘t is maar effe, morgen wil je niet meer dood.

 

Dus dat hielp. Dat weten. Maar mijn PMS verbeterde er niet op en na een tijd kreeg ik ook hevige krampen bij de aanvang van mijn menstruatie. Dan wou ik ook dood, gewoon om van de pijn af te zijn.

 

Ook dat duurt maar even. Een paar uurtjes, maximum een dag.

 

Ça va…. Maar dat is wel een hele dag per maand dat ik niets waard ben.

 

Dat ik alles plots moet laten vallen

 

 • Mijn maandstonden komen niet bepaald regelmatig

 

Dus ik weet nooit wanneer het komt

 

 

Anyhooooow

 

Ik besloot dus om een oplossing te zoeken

 

Want zo kon het niet langer…

 

En oké, als ik zeker weet dat ik niets kan doen, zal ik het aanvaarden. Maar zo gemakkelijk geef ik het niet op

 

Ik geloofde dat ik wél iets kon doen

 

En ik had gelijk…

 

 

Wat is PMS?

 

PMS of premenstrueel syndroom is een hormonale storing die ervoor zorgt dat vrouwen de dagen voor de start van hun menstruatie IMMENSE pijn ervaren, hevige krampen, uiterst depressieve gevoelens en niet uitzonderlijk zelfmoordgedachten.

 

 

Symptomen van PMS:

 

De lijst van symptomen van PMS is ellenlang. Sommige vrouwen ervaren de hele rammalam, anderen voelen het enkel aan hun voorspelbare slecht humeur.

 

 • Gezwollen buik
 • Puistjes
 • Woedeaanvallen
 • Paniek
 • Te veel honger of te weinig honger
 • Asthma aanvallen
 • Zich terugtrekken van sociale activiteiten
 • Rugpijn
 • Blaasirritatie
 • Bloedend tandvlees
 • Gevoelige en opgezwollen borsten
 • Blauwe plekken
 • Onhandiger zijn dan anders
 • Verward zijn
 • Ontsteking aan de ogen
 • Constipatie
 • Krampen
 • Craven naar zout of zoet (vooral chocolade!)
 • Huilbuien
 • Slecht horen
 • Verlaagde productiviteit
 • Verlaagd libido
 • Depressieve gevoelens
 • Makkelijker afgeleid zijn
 • Duizelig zijn
 • Slaperig zijn
 • Gezwollen gezicht
 • Vermoeidheid
 • Angst om alleen te zijn
 • Angst om alleen naar buiten te gaan
 • Angst om controle te velriezen
 • Gezwollen vingers
 • Gevoeligheid aan bepaalde voeding
 • Vergeten
 • Pijntjes overal
 • Hoofdpijn
 • Herpes uitbraak
 • Huiduitslag
 • Vapeurs
 • Gevoeligheid aan alcohol
 • Overgevoelig zijn aan licht en geluid
 • Niet kunnen beslissen
 • Slapeloosheid
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Gewrichtspijn
 • Krampen in de benen
 • Gezwollen benen
 • Mood swings
 • Misselijk zijn
 • Hartkloppingen
 • Paniekaanvallen
 • Slechte coördinatie
 • Verminderd beoordelingsvermogen (pas dus op met vrouwelijke leerkrachten die 1x per maand veel te streng zijn ;-)
 • Slecht geheugen
 • Slecht zicht
 • Onrustig zijn
 • Oorsuizen
 • Loopneus
 • Sinusitis
 • Keelpijn
 • Vlekjes zien
 • Achterdochtig zijn (check)
 • Gemakkelijk wenen (heb ik zéker!)
 • Gespannen zijn (ja al mijn spieren spannen gewoon op die dag)
 • Tintelingen in handen en voeten
 • Trillen
 • Overgeven
 • Epileptische aanvallen
 • Kilootjes bijkomen: hierin spelen hormonen een GROTE rol & wanneer je lijdt aan PMS zitten je hormonen niet super. Vandaar dat veel vrouwen met PMS maar niet kunnen afvallen.

 

Jup die hormonen zijn bijna alles bepalend in ons lichaam.

 

Vandaar dat PMS vaak verkeerdelijk wordt gediagnosticeerd als iets helemaal anders, zoals angststoornissen, depressie, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen (!) en zelfs epilepsie.

 

 

Hoe herstel je die hormoonbalans nu?

 

Gelukkig kan PMS genezen worden in meer dan 90% van de gevallen!

 

Om te begrijpen hoe je dit kan doen, is het belangrijk dat je weet hoe PMS werkt…

 

Wat er mis gaat, bij ons, PMS meisjes, is de hypofyse-ovariale feedback lus. Iets in ons leven verstoort dat systeem. En dat zorgt voor een verlaagde toevoer van progesteron.

 

Je kans op PMS stijgt wanneer je:

 • De pil neemt
 • Zwanger bent geweest
 • Een miskraam of abortus ondergaan hebt
 • Gesteriliseerd bent
 • Baarmoeder is weggehaald bv. wegens baarmoederhalskanker

 

Al deze dingen wijzigen je hormoonbalans. Door sterilisatie bv. hebben vrouwen in de tweede helft van hun cyclus een tekort aan oestrogeen en een teveel aan progesteron.

 

 

Als je één ding van deze post wil onthouden, onthoud dan dit:

 

De allerbelangrijkste factor is bloedsuiker.

 

Door de hormonale veranderingen in de twee laatste weken van je cyclus ben je extra gevoelig aan scherpe dalingen in je bloedsuiker. Symptomen van PMS en hypoglycemia overlappen dan ook sterk.

 

Vandaar dat ik extreme PMS ervaar wanneer ik suiker eet. Op een suikervrij dieet heb ik nog nauwelijks last!

 

Eén stukje chocolade en het is om zeep.

 

Wat moeilijk is natuurlijk want als er één moment is waarop je snakt naar chocola is het wel rond je menstruatie…

 

Dus wat doe je om je bloedsuiker op peil te houden?

 

 • 6 kleine maaltijden per dag: ontbijt, snack, lunch, snack, avondmaal, snack voor slapengaan
 • Geen suiker: dus als snack geen koekjes, maar bv. Nootjes, een soepje
 • Extra vitamine B6 nemen: nodig voor de productie van dopamine en serotonine (en door een progesteron tekort, worden die belemmerd, vandaar de psychologische symptomen zoals depressie, angsten en zelfs paranoia)
 • Vandaar ook dat je caffeïne en alcohol rond je menstruatie absoluut moet vermijden: zij staan in de weg van een gezonde vitamine B werking:
  Dus geen koffie, cola, chocolade (in chocolade zit cafeïne!) en thee (ja in groene, zwarte en witte thee zit ook cafeïne, ga lekker voor kruiden en fruit infusions)

 

* 3 extra redenen om cafeïne te vermijden:

 • Ze stimuleren de aanmaak van prostaglandines. Dat zijn vetzuren die een beetje rondhangen in ons lichaam en doen alsof ze hormonen zijn. Zo zorgen zij voor je pijnlijke borsten, migraine en de beruchte PMS krampen
 • Cafeïne is daarbovenop vochtafdrijvend: zo verliest je lichaam belangrijke vitaminen en mineralen, zoals magnesium. Daardoor wordt je geconstipeerd en kan je een heel assortiment aan andere klachten ervaren
 • En cafeïne stimuleert natuurlijk de aanmaak van adrenaline, waardoor onze bloedsuiker kort piekt om daarna helemaal in elkaar te storten.

 

Dus: geen suiker, geen cafeïne rond je menstruatie.

 

 

Mijn maandstonden zijn zo onregelmatig! Hoe weet je nu wanneer ik die dingen moet mijden? (lees hier wat te doen als je maandstonden onregelmatig zijn)

 

 

 

Natuurlijke Supplementen tegen PMS:

 

Mmmmagnesium

 

Wanneer we vrouwen met PMS onderzoeken vinden we steeds een magnesiumtekort. Dat was ook bij mij het geval! Vandaar dat ik ook constipatie had wat de hele darm-lever-hormooncyclus basically vergiftigt. Want bij constipatie zitten de toxische stoffen die eigenlijk via onze stoelgang naar buiten zouden moeten gaan, gewoon lekker te wachten tot ze terug opgenomen worden. Veel meer werk voor onze lever dus, die daardoor een beetje burned out geraakt en de hormonen niet meer kan regelen. (de lever is degene die onder andere een teveel aan oestrogeen wegwerkt)

 

Dus eet maar yummie veel spinazie, pompoenpitten, kefir, amandelen en warmoes mmmmmm love it! Maar ook avocado, vijgen, banaan en cacao bevatten een goeie portie magnesium… I smell chocomousse!! 

😀

 

 (die vier gewoon mixen: heerlijk gezond chocomoesje!)

 

Oh en warmoes vind je in biowinkels. Echt waar, lekkerste groente ooit.

 

Als dat nog niet genoeg is: neem gerust 600 mg magnesium per dag bij.

 

 

Beweging

 

I know, beweging is de nieuwe superfood. Chia & coco are out, move & groove is back.

 

Wat ik nooit doe is sporten tijdens mijn menstruatie. Want ook al zijn mijn krampen veel lichter dan vroeger sinds ik alles van hierboven toepas, wanneer ik mijn spieren inspan, begint het terug.

 

Goed veel bewegen op alle andere dagen is wél noodzakelijk. Waarom? Omdat basically elke cel in ons lichaam kapot gaat als we niet bewegen. Alles loopt dan mis en PMS is maar één van de vele gevolgen.

 

Je hoeft geen uren te sporten per dag. Ik doe ‘s ochtends wat yoga-like dingetjes, letterlijk 2 minuten. Tussen cliënten of mails door spring en dans ik een beetje en als een afspraak wegvalt, vervang ik die altijd door een korte wandeling in het bos.

 

Eén keer per week doe ik een lange wandeling van 1,5 uur. Dat lukt niet in super drukke weken, maar wel in alle drukke weken. It’s pretty simple: ofwel maak je tijd voor je gezondheid en pluk je er de vruchten van, ofwel ben je lui en ga je op lange termijn steeds meer mogen betalen.

 

 

Zilverkaars… met voorzichtigheid

 

Opgepast! Hoewel zilverkaars een bewezen PMS verlichter is, zijn er ook gevallen van vergiftiging bekend. Gebruik dit dus nooit zonder advies van je dokter en enkel wanneer alle lifestyle veranderingen onvoldoende voor je blijken. 

Zilverkaars helpt tegen krampen op verschillende manieren:

 • Het balanceert je oestrogeenniveau
 • Het relaxeert je spieren
 • Het verlicht de pijn
 • Het werkt anti-spasmen (dus anti krampen)

 

Het is dus puur symptoombestrijding. Als je oestrogeen te hoog is, is de vraag waarom. Opnieuw: opletten met deze zilverkaars dus. Sommige vrouwen raden het aan dus vind ik het de moeite waard om te vermelden, maar ik heb het zelf nooit geprobeerd & vind het ook belangrijk om je in te lichten over de gevaren!

 

 

Monnikspeper

 

Dit toffe kruid helpt om progesteron beter zijn werk te laten doen en werkt in op de hormonen LH en prolactine.

 

Deze heb ik zelf ook nooit geprobeerd: volgens mij zijn de juiste voeding & beweging voldoende om PMS te genezen.

 

Ik heb wel kurkuma geprobeerd vroeger, maar blijkbaar werkt kurkuma eigenlijk helemaal niet ontstekingsremmend. Dat leerde ik van Tom Fox, wetenschapper en lesgever in de opleiding orthomoleculaire geneeskunde. Kurkuma werkt net ontstekingsbevorderend. Je geeft je lichaam hierdoor een soort van vaccin. Het haalt de ontsteking weg op andere plaatsen ofzoooiets. Ik weet het niet meer goed. Alleszins: te veel kurkuma is dus ook niet goed! Vandaar dat ik altijd zo opzwelde als een ballon! Ö

 

 

 

Anyhooow

 

Dit is dus alles wat je moet weten over PMS!

 

Succes!

 

Laat zeker weten of deze tips je helpen & wat voor jou misschien nog werkt. Vrouwen in nood moeten elkaar steunen 

😉

 

Love love love,

 

Rosie Ro Roo Boo Babbaaa Babuschkaa

 

❤

 

 

 

 

PS: hier vind je de zalige PMS pants: 

https://rosiesdiscoveries.com/products/pms-pants-de-eerste-en-enige-pms-broek-in-de-wereld 


4 comments

 • Hi Marije,

  dankje hiervoor!!

  Het helpt echt enorm er voor elkaar te zijn. Ik heb al heel sterk gemerkt dat, wanneer ik emotioneel niet okay ben, de PMS direct terug komt.

  Het begrip dat de meiden in deze groep voor elkaar hebben, dat is zo mooi.

  Dankje!! ❤

  Rosie

  Rosie
 • Hoi hoi je kunt veel steun en herkenning vinden en krijgen bij de besloten facebook groep PMS/PMDD Nederland. De meiden hier weten er onwijs veel van en je kunt er veel steun vinden. Sterkte meiden, liefs Marije

  Marije
 • Hey Vivian, dankje voor je reactie ❤

  PMS wordt inderdaad heel vaak verkeerd gediagnosticeerd als depressie of andere psychische aandoeningen. Hormonen worden vaak onderschat! Maandstonden, maar ook de pil inderdaad kunnen ons serieus door elkaar schudden…

  Wat super dat je psycholoog de PMS aanhaalde.

  Voor mij was dit juist hetzelde: eerst werd ik gezien als een tiener die aandacht zocht, daarna als een depressieve student, en hoewel ik in mijn dagboek bijhield en steeds bleef opmerken elke maand: “hah, ik wil zelfmoord plegen en exact de volgende dag krijg ik mijn maandstonden door!”

  Het was zo duidelijk dat het hierdoor kwam, want de rest van de tijd voelde ik me normaal. Bon, ups en downs zoals iedereen. Maar nooit zo extreem als die dag. En mijn maandstonden waren zo onregelmatig dat ik het niet kon voorspellen. Op de dag van die zelfmoord-gedachten moest ik mezelf eraan herinneren – maar dat was moeilijk want dat gevoel was zo sterk, dat ik vaak vergat dat het door mijn maandstonden kwam. Of het niet geloofde en dan zat ik met een innerlijke strijd: “shh het is oke het is gewoon door je maandstonden” “neen dat is zever! Het leven suckt en ik zou beter af zijn dood. Ik voel me altijd zo!” Maar de volgende dag voelde ik me dan beter – en zag ik het bloed doorkomen… en begreep ik het terug ◕‿◕

  Het is pas eens ik werd verteld over PMS door een dokter – na een crisis-bezoek omwille van intense krampen – dat het allemaal duidelijk werd EN VOORAL dat ik het kon oplossen!

  Ik ben veel beginnen lezen, onderzoeken, rondvragen en testen. Het is omdat mijn gezondheid in het algemeen veel sterker is dat ik nu geen PMS symptomen meer heb.

  Dit is wat mij gered heeft:

  1 minder stress, meer mezelf zijn, minder zorgen, mijn passies en talenten inzetten in wat ik doe, schilderen, dansen, m’n passies en talenten ontplooien

  2 meer zon: meer buiten komen

  3 gezondere luchtkwaliteit: ik ben verhuisd om die reden en dat veranderde alles vanaf dag één na de verhuis!

  4 meer sporten: fitness, dans, hiken in de bergen, zwemmen in de zee, yoga, …

  5 geen suiker – zeker niet de dagen voor mijn maandstonden (ze zijn door al deze veranderingen ook regelmatiger dus dat is gemakkelijker te voorspellen) en geen caffeïne. Sinds ik volledig gestopt ben met koffie, thee, cacao, voel ik me zoveel beter! Het was niet gemakkelijk: ik heb zoveel keren proberen stoppen maar greep steeds terug naar koffie omdat ik wekenlang out was en dat financieel niet volhield. Maar uiteindelijk is het gelukt!

  6 mijn dieet in het algemeen is heel gezond gebalanceerd: veel verse groenten, verse kruiden, vis, kip, ander vlees. Weinig koolhydraten, maar ik vermijd het niet volledig. Zolang mijn basis dieet ini deze lijnen ligt, merk ik dat ik gerust eens goed kan zondigen zonder daar iets van te voelen

  7 allergiën ontdekken was ook cruciaal: sommige voeding moet ik echt vermijden – idem voor soorten schimmels in huizen. Die maken me altijd ziek en PMS is mijn zwakke plek dus dat komt dan snel terug. Gelukkig in kleine mate maximum, net omdat mijn gezondheid door al die andere veranderingen zoveel sterker is

  8 Dit spreekt voor zich, maar GEEN tampons meer ! ;-) Die verbrodden de intieme omgeving en het is exact dat dat ervoor zorgt dat dit je zwakke plek wordt en dat elke aanval op je gezondheid zich zet op je baarmoeder

  Ik hoop dat dit je helpt! Laat zeker weten hoe het bij jou gaat. Ik weet hoe het voelt dus ik help super graag ❤

  Veel liefs, Rosie

  Rosie
 • Wat een fijne website! Zo herkenbaar en vooral de klachten lijst . Die dood gedachtes , neerslachtigheid met extreem vermoeidheid maakt het soms lastig om positief te blijven. Na 11 jaar denk ik bijna zeker te weten dat ik PMS heb, al vanaf mijn 16e last van paniekaanvallen en mijn menstruatie was altijd heftiger dan bij mijn vriendinnen, zo kreeg ook echt een klachten lijst van 25 klachten. Door de arsten werd ik doorverwezen en moest ik gaan werken aan de angstoornis, de pil vaak door geslikt of verandert van pil. Nooit gehad dat het PSM kon zij , op mijn 21 begon de dood gedachtes / stemmenwisselingen , terug in therapie ik zou depressie zijn. In de tussen tijd aan de Hormoonstaaf gegaan zag zeker verbetering bij mezelf de stemmening waren zo af en toe maar zeker niet meer dagelijkse. Sinds half jaar geleden 3,5 maand ongesteld door de hormoonstaaf heen uiteindelijke laten verwijderen tegen allen dokter adviezen in, even geen anticonceptie ik dacht weg met die troep, maar na 4 maanden van hartklopping, angstaanvallen , stemmenwisselingen tot zware depressie gevoel weer terug sinds een kleine maand aan de hormoonstaaf het geeft iets verlichting maar ik merk aan alles dat mijn hormonen zo extreem door de war zijn. Vooral tijdens mijn menstruatie ervaar ik meer klachten, zoveel break downs heb ik in jaren niet gehad. Lig weer meer op de bank dan dat ik actief ben. De dokter zegt depressie dus maar weer terug naar Ggz daar wonderlijkbaarlijke al bij de intake gesprek kwam PSM ter spraken. Blij dat er doorbraak is, da ik gezien word na al die jaren, enigste probleem ik loop tegen zoveel muren aan de dokter die niet achter mij staat is het grooste probleem nu merk ik dat echt bijna nergens te recht kan met mijn klachten , hoe is dit bij jou medisch vast gesteld ,? En waar ben je hulp gaan zoeken ? Ik haal nu alles van internet allen informatie die ik leest probeer ik uit, is nogal groot gevecht op deze manier.

  Vriendelijke groet

  Vivian v brakel

  Vivian

Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden