Tijd voor een Rollercoaster. Wuhuu! Maar geen leuke dan.
Je weet vast als geen ander dat je je tijdens en vooral net voor je maandstonden af en toe extra emo kan voelen. Niet? Wat extra angst, extra gevoelig (“waarom kunnen mensen niet gewoon lief zijn??”), nergens zin in, “ik voel me niet sexy…” Natuurlijk ben je nog altijd sexy!
Maar hoe kan je dan met die emotionele rollercoaster (zo voelt het he ;-) ) en andere ervaringen omgaan?
Hier zijn 3 belangrijke tips, waaronder enkele van Geert Verschaeve, een goede vriend die als man geen persoonlijke ervaring heeft met maandstonden maar wel al heel veel mensen met angst en andere storende emoties geholpen heeft en mij ook zeer interessante inzichten gaf.
-
Laat los.
Dit is zeker belangrijk wanneer je je wat angstiger zou voelen tijdens je maandstonden. Geert Verschaeve leerde me ooit dat hoe meer we controle over iets willen, hoe uitgeputter, angstiger en zenuwachtiger we ons zullen voelen. We maken het dan zelf erger en maken onszelf prikkelbaarder en nog gevoeliger! Dat is niet de bedoeling natuurlijk. Dus is het vooral tijdens onze maanstonden extra belangrijk om gewoon wat meer mee te gaan met de stroming, in plaats van tegen de stroming in te ploeteren.
“Klinkt leuk. Maar hoe doe je dat dan?” Wel één van de manieren is dat we ons moeten afvragen of datgene waar we mee inzitten écht zo belangrijk is als het op dat moment lijkt. Maar een tweede superhandige tip is dat je jezelf afvraagt: “Is het écht mogelijk om hier volledige controle over te hebben?” Zo neen, waarom zou je er dan mee inzitten? Dat heeft geen zin en is niet nuttig dan. Je kan je tijd dan evengoed steken in het kijken naar hoe snel je cactus groeit. Traag dus… Zo ja, je hebt er wel controle over, waarom zou je er dan mee inzitten en je je er zorgen over maken? Let er trouwens maar eens op, in vele gevallen ligt waar we ons zorgen over maken toch uit onze handen. Dan kan je het evengoed aan het lot overlaten. Minder stress, meer tijd om te genieten! Je gaat leukere ervaringen hebben zo.
-
Geef jezelf toestemming!
Zoals Geert Verschaeve zegt gaan we emoties net groter maken wanneer we ze niet willen voelen (hij noemt dat de vicieuze cirkel). Heb je dat zelf al gevoeld? Je wil jezelf vooral niet X voelen en je doet je best om dat gevoel weg te krijgen…Het gevolg? Je voelt je nog meer X. Leuk. Wel niet dus. Als vrouw kan je het gevoel hebben dat die emoties niet OK zijn, dat je ze moet verbergen, dat ze je vriend/man/collega/pluisje de kat enzovoort gaan wegjagen. Maar vrouwen hebben nu eenmaal veel emoties. Zo zitten we anatomisch in elkaar (echt, ik maak geen grapje, onze hersenen zijn veel emotioneler opgebouwd dan die van een man bijvoorbeeld). Wat Geert Verschaeve bijvoorbeeld bij angst aanraadt, maar ook bij andere storende emoties en ervaringen, is dat we best niet proberen om het gevoel weg te krijgen (dan maken we het dus erger, dan winden we ons net op in plaats van te kalmeren).
Het is beter dat we aan onze “relatie” met dat gevoel werken zodat we ons ervan kunnen bevrijden. Hoe meer we een emotie niet willen voelen, hoe sterker ze wordt. Accepteren in plaats van ertegen te vechten, in plaats van je ertegen te verzetten, is dus een belangrijke eerste stap in de goede richting. Geef jezelf dus toestemming dat je emotioneler bent die dagen, aanvaard het zoveel mogelijk als een deel van jezelf, van vrouw zijn. Dan giet je geen olie op het vuur en wordt de emotionele rollercoaster rustiger.
-
Tijd om op te ruimen.
Marie Kondo (die een wereldberoemd boek over opruimen schreef) had het bij het rechte eind toen ze ons allen leerde om “Vaarwel!” te zeggen tegen dingen die we toch niet gebruiken. Het goede nacht wensen aan je kledij en hen bedanken was voor mij net een brug te ver, maar dat is een ander verhaal. Maar opruimen is goed, vooral tijdens je menstruatie. Studies hebben aangetoond dat we dan als vrouw de bladzijde willen omslaan, met een propere lei willen starten (wat ook letterlijk zo is, daarvoor dient je menstruatie nietwaar). Wel, een beetje opruimen zorgt niet alleen voor meer rust, het gaat ook veel gemakkelijker dan omdat we betere keuzes maken over wat weg mag en wat mag blijven. Het is één van onze vele krachten op dat moment als vrouw, dus kunnen we ze evengoed nuttig inzetten.
-
"Praten tegen mezelf is een interessante conversatie met een interessant persoon"
Wat Geert Verschaeve me ook leerde is dat hoe we tegen onszelf praten heel belangrijk is. Heb je daar al eens aandacht aan besteed? Of je lief bent tegen jezelf of niet? Of je compassie en medeleven hebt voor jezelf, of niet? Soms zeggen we onvriendelijke (of zelfs stoute) dingen tegen onszelf die we nooit tegen een andere persoon zouden zeggen. Natuurlijk niet, dat zou respectloos zijn.
Wel, zelfrespect en zelfliefde zijn natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker op de dagen dat we al wat emotioneler zijn. Probeer eens om van je menstruatie (en de dagen ervoor) een periode te maken waarin je extra lief voor jezelf bent, tijd neemt voor jezelf, dat minder dingen “moeten” en wat meer mogen enzovoort. Je zal zien dat dat een zeer positief en rustgevend effect op je emoties kan hebben. De “tijd van de maand” kan dan een hele nieuwe betekenis krijgen. Misschien kijk je er zelfs naar uit dan ;-)
Hopelijk vind je de volgende keer dat je wat emo bent wat kracht in de tips van Geert Verschaeve, Marie Kondo en mezelf!
XoXo
Rosie