5 redenen om niet te trouwen

Het huwelijk is niet voor iedereen weggelegd… Dit is waarom:

1. Want ongetrouwd is niet gelijk aan ongelukkig zijn…

We gaan er vanuit dat als we trouwen, we voor altijd iemand aan onze zijde staan hebben. Dat willen we allemaal. Maar dat kunnen we ook hebben zonder getrouwd te zijn. Onze vrienden, buren, collega’s, familie kunnen even goed deze rol vervullen.

Vroeger ging ik babysitten bij een heel tof gezinnetje in onze straat. En de papa vroeg lang nadat ik het land verlaten had nog hoe het was met mij. En of ik een vriendje had…

Mijn mama antwoordde meestal: neen, maar ze heeft wel goede vrienden. Omdat zij zag hoe gelukkig mij dit maakte.

Toen ik dan nog eens mijn mama ging bezoeken, gingen we even wandelen en kwamen we diezelfde papa terug tegen. Hij vroeg terug of ik “al een vriendje had”. Ik zei terug neen. En mijn mama zei: maar ze heeft wel goede vrienden!

Altijd in de verdediging :p

Hij antwoordde: maar vrienden komen en gaan. Een partner laat je nooit in de steek.

Dat is mooi. Alleen zag ik deze man heel vaak flirten met andere vrouwen voor de ogen van zijn partner. Misschien bleef zij aan zijn kant staan, maar andersom zag het er zo niet uit.

Intussen kreeg ik al genoeg voorbeelden van getrouwde koppels die elkaar het leven zuur maken en alles wat aan “hun zijde” staat vol haat vernietigen.

Het is zeker enorm krachtig om iemand te hebben die aan je zijde staat. Maar het huwelijk is hier gewoon geen garantie voor.

En het klinkt misschien cliché, maar een echt gevoel van veiligheid, van iemand die aan je zijde staat, dat krijg je meer van jezelf dan eender welke partner of vriend.

 

2. Want liefde is blind…

En het huwelijk is een zakelijk contract. Waar de meeste mensen geen snars van snappen. Ze geven er ook niet om. Ze willen gewoon vieren dat ze verliefd zijn jeej! Tot het misloopt… en dat contract allemaal kronkels lijkt te hebben…

Geniet van je liefde, vier je liefde, maar eigenlijk feitelijk… heeft een contract daar toch niets mee te maken?

Als je elkaar écht vertrouwt, dat vertrouw je elkaar ook gewoon om te blijven, zonder contract. Want als je man wegloopt omdat hij niets ondertekend heeft… of blijft omdat hij wel getekend heeft…  wil je dan echt bij zo’n man blijven?

 

3. Geef toe, uiteindelijk draait het om de jurk

… en de ring! En zowel die twee als alle feesten, die kan je perfect hebben zonder huwelijk. Dus waarom nog een contract, als we allemaal weten dat dat niet is wat we willen ;-)

 

 

4. Want zelfs vrouwen krijgen bindingsangst

En trouwen = Big Binding. Bij elke ruzie met mijn vriend wil ik weg. En getrouwd zijn zou mij alleen maar opgesloten doen voelen. Vast. En die frustraties uiten zich opnieuw in ruzies…

Bovendien is het een cognitief beschermingsmechanisme van de mens om naar de meest eenvoudige verklaring te zoeken.

Dat tonen experimenten uit de psychologie heel mooi: geef mensen een opdracht en betaal hun 1 euro of 50 euro. De groep die 50 krijgt beoordeelt de taak als saai, de groep die 1 euro krijgt, vond de taak super interessant. Waarom? Omdat ze geen complete idioten willen zijn die een saaie taak voor één euro uitvoeren. Hun onbewuste zoekt hier naar een betere verklaring waarom ze de taak deden: ik vond het interessant! Ik heb eruit geleerd! ‘t Was een nieuwe ervaring! Ik deed het helemaal niet voor het geld! Dus ik ben geen idioot…

Dus als we ons afvragen waarom we bij iemand blijven, zal ons hoofd afkomen met: euu ja omdat je getrouwd bent hé.

Als je niet getrouwd bent en je dus uit vrije wil bij deze persoon blijft, zal je onbewuste gemakkelijker denken: ik zal dan wel erg van deze persoon houden! Wat je nog meer motivatie geeft om te investeren in je relatie. Omdat je wilt, niet omdat het moet.

5. Omdat je altijd volgend jaar kan trouwen. Of het jaar daarna. Of dat daarna…

Zeg nooit nooit! Nu trouwen omdat je beste vriendin het al 5 jaar is, nu trouwen omdat je kindjes wil, nu trouwen omdat je je grootouders nog wil kunnen uitnodigen. Dat zijn mooie redenen, maar niet de juiste.

Als je twijfelt: nu trouwen hoeft niet. Je kan dat perfect doen wanneer je al een rimpeltje meer hebt ;-)

Wanneer je het écht wilt, er klaar voor bent. Er tijd en moeite kan insteken. Want vergeet niet hoe stressie zo’n trouwfeest àltijd is…

Ik wil ooit wel trouwen. Maar geen gewoon trouwfeest. Ik wil ‘s ochtends trouwen, op het strand. Dansen, surfen, zandkastelen bouwen, of in het bos! Kampen bouwen! Haha. En dan een brunchje.

Neem vooral je tijd in het dromen over je eigen speciale ideale huwelijk. Want eens het gepasseerd is kan je er niet meer naar uitkijken ;-)


Wat vind jij ervan? Deel je mening!

Bedankt voor je bericht! Alle berichten worden eerst nagekeken voor ze gepost worden